Body Positivity

Het is tegenwoordig een veel gehoorde term. Vooral op Social Media is er geen ontkomen meer aan. Een ontwikkeling die ik heel erg goed vind! Body positivity houdt in dat je je lichaam omarmt (niet letterlijk, al is dat wel leuk om eens te proberen). Dat je je lichaam neemt zoals het is, inclusief de mindere kanten.

Dat het niet uitmaakt of je dik, dun, lang of kort bent. Ieder mens is even mooi, elk op zijn of haar eigen, unieke manier.

Al jaren is de standaard in de modewereld, op tv, in tijdschriften; overal eigenlijk, slank. Superslank (naar mijn mening regelmatig richting ongezond dun). Dat is het beeld dat ons dagelijks wordt voorgeschoteld. Niet gek dat er veel mensen zijn die worstelen met hun zelfbeeld. Want wees nou eerlijk, wie ziet er uit als een Victoria Secret model? Het is hartstikke onrealistisch, maar stiekem wel waar heel veel mensen van dromen.

Ook ik, inmiddels 29, worstel daar soms mee. Dat vind ik belachelijk van mezelf, omdat ik vind dat ik inmiddels een leeftijd bereikt heb waarop onzekerheid er eigenlijk niet meer bij zou moeten horen. Onzin natuurlijk, dat is iets van alle leeftijden. Maar ik vind het niet logisch. Toch denk ik niet dat ik de enige volwassene ben die dit stiekem bezighoudt. Het is ook helemaal niet gek eigenlijk. Zodra je ook maar een beetje actief bent op Instagram bijvoorbeeld, word je overspoeld met plaatjes vol perfectie. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan als dat je koud laat. Ook al weet ik met m’n verstand dat het niet echt en niet reëel is, ergens blijft een stemmetje knagen; ‘je telt pas echt mee als je in maatje 34 past’.

Daarom is het wat mij betreft heel goed dat er steeds meer tegengeluiden te horen zijn. Instagram-accounts waarop vollere mensen, of mensen met imperfecties (een imperfectie is alleen maar een imperfectie als je die waarde daar zelf aan toekent) blakend van zelfvertrouwen stralen. Er is inmiddels een ‘Curvy supermodellen’-zoektocht geweest op de Nederlandse tv en steeds vaker zie je plussize modellen in grote modecampagnes.

Wat ik heel vervelend vind van mezelf, is dat ik het toejuich, maar het stiekem toch minder mooi vind dan superslank en superknap. En ik denk dat heel veel mensen dat moeten toegeven. Roepen dat maatje 44 even mooi is als maatje ‘supermodel’, maar het stiekem toch niet écht vinden. En dát moet veranderen! Het wordt nu steeds vaker getoond, we raken er meer aan gewend, en dat is top! Maar ik hoop dat over een paar jaar, de jongeren die dan opgroeien, oprecht kunnen zeggen dat ze een imperfect persoon net zo mooi vinden als een schijnbaar perfect persoon. Vanuit de grond van hun hart.

2 gedachten over “Body Positivity”

  1. Het zou mooi zijn als “imperfect persoon” als term niet meer bestaat, net als “lager opgeleid”. Weg met de hokjes zou ik zeggen en gewoon “persoon” en “opgeleid” gebruiken. Waarom moet er een omschrijving of niveau aan vast.
    ?

    1. Ja je slaat de spijker op z’n kop Danielle. Alsof het ene beter is dan het andere; zo niet waar! Ik ben echt heel benieuwd hoe de samenleving er op dat vlak uitziet over 15 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *